Tři Gracie

Popis: Socha trojice nahatých krasavic, která dala stavbě jméno, zaujme na první pohled. Ztepilé ženy se vypínají na podstavci, umístěném vprostřed parkově upravené paseky. Dokola je obtáčí půlkruhová klasicistní stavba z dílny Jana Karla Engela.

Na Třech Gráciích je zajímavé především to, že ve skutečnosti žádné grácie nejsou. Sousoší zobrazuje trio antických bohyní: Athénu, Afroditu a Artemis. Kromě počátečního písmene jména mají společný lehký úsměv a baculaté postavičky. Na dnešním přehlídkovém molu by neobstály, ale proti svým „konkurentkám“ ze štětce Patra Pavla Rubense jsou přímo vyhublé. Sousoší vytesal z jediného balvanu Leopold Fischer a původně zdobilo zámecký park v Lednici.

Vnady bohyň nedaly panovníkům spát, tak se rozhodli vystavět jim samostatné reprezentativní sídlo. Od roku 1825 „bydlí“ řecké krasavice necelý kilometr od Hlohovického rybníka. Otáčí se směrem k třpytivé hladině, majíc za zády velkolepý klasicistní salet. Poutníci (s dalekohledem) je mohou spatřit z Rybničního zámečku na protějším břehu.

Kolonáda ukrývá ve svých útrobách salon s mozaikovou podlahou. Má tvar půlkruhovitého ochozu, jejž podpírá dvanáct jónských sloupů. Ve stěně je rovněž tucet výklenků. Z nich na krásné panny na „nádvoří“ koukají alegorické sochy klasického umění a věd. Zezadu je k chrámu přistavěn sál s toskánskou lodžií. Obyčejný turista se dovnitř nedostane, ale to mu vzhledem k faktu, že Tři Grácie mrznou i za sněhu venku – na očích, vadit nemusí.

Klíčová slova: Architektura, Cestovaní

Exif: Čas: 1/100, Clona: 10.0, ISO: 800

Zobrazeno: 1678 ×

Váš komentář k fotografii

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
12131119
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Pod touto fotografií se nenacházejí žádné záznamy.