Lednice zámek

Popis: Lednický zámek je dominantou stejnojmenného městečka ležícího asi 5 km severozápadně od Břeclavi. První písemné zmínky o osadě jsou z počátku 13. století. Zámek prošel několika přestavbami, kdy v 16. století proběhla přestavba z původní středověké vodní tvrze na renesanční zámek. Na jeho místě bylo koncem 17. století postaveno barokní sídlo s přiléhající monumentální jízdárnou a rozlehlou zahradou. Vzhled dnešního zámku pochází poloviny 19. století, kdy kníže Alois II. z Leichteinsteina nechal zámek přestavět na letní sídlo v duchu anglické gotiky.
V přízemí jsou umístěny reprezentační sály s vyřezávanými stropy a dřevem obloženými stěnami, které sloužily k pořádání společenských akcí, plesů a bálů ( I. prohlídkový okruh ). Součástí prohlídky I. okruhu je vstupní hala, lovecký salonek, rytířský sál, jídelna, knihovna, tyrkysový společenský sál, červený modrý taneční sál a jiné. V prvním poschodí se nachází soukromé pokoje Lichtensteinů, jako např. rodinný sál, apartmán Sofie Esterházy ( později pak Aloisie Fünfkirchen ), apartmán manželky knížete Aloise II - Františky a apartmán prince Franze ( II. prohlídkový okruh ). V druhém patře zámku jsou dětské pokoje princů a princezen z Liechtensteina. Pokoje jsou vybaveny původním nábytkem a historickými hračkami. Součástí III. prohlídkového okruhu jsou např. salonky malých princezen, herna a učebna a nebo ložnice prince Johana II.

Klíčová slova: Lednice zámek, cestování

Exif: Čas: 1/250, Clona: 10.0, ISO: 100

Zobrazeno: 1738 ×

Váš komentář k fotografii

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
61120514
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Pod touto fotografií se nenacházejí žádné záznamy.