Chrám svaté Barbory

Popis: Historické centrum Kutné Hory společně s chrámem sv. Barbory a kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci bylo zapsáno do seznamu UNESCO.

Na skalnatém ostrohu nad říčkou Vrchlicí stávala již kolem r. 1300 stará hornická kaplička zasvěcená sv. Panně Barboře, v její těsné blízkosti se v polovině osmdesátých let 14. století začalo se stavbou karneru - dvoupodlažní hřbitovní kaple s kostnicí. Stavební práce začaly roku 1388. Jako stavební materiál již v této době sloužil kutnohorský pískovec z nedalekých lomů. Do husitských válek se podařilo vybudovat ochozové kaple, zaklenuté jednoduchými křížovými klenbami, arkádové pilíře, sakristii a obvodové zdi. Práce pak ustaly až do roku 1481. Po té byl zaklenut ochoz a vnější boční lodi hvězdovými klenbami a položeny základy opěrnému systému. Roku 1499 byla vybudovaná klenba chóru. Kolem roku 1512 byla zaklenuta hlavní loď chrámu.

Klíčová slova: Cestování, Architektura

Exif: Čas: 1/640, Clona: 10.0, ISO: 400

Zobrazeno: 2046 ×

Váš komentář k fotografii

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
22314712
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Pod touto fotografií se nenacházejí žádné záznamy.