Apollonův chrám

Popis: Kdysi stál kousek odsud Chrám Múz, který zdobily sochařské skvosty Josefa Kliebera. Když jej zrušili, nechali výzdobu převézt do nově postaveného zámečku, zasvěcenému antickému bohu Appolonovi. Empírový chrám byl postaven na začátku 19. století, aby stejně jako ostatní salety Lednicko-valtického areálu, zpříjemnil život lichtenštejnskému dvoru.

Zámeček vypadá jako vystřižený z romantické pohádky. Nevyniká velikostí, ale krásou. Zdobí jej dórské sloupy, klasicistní zábradlí a točité schodiště. Kdysi tu bydlela stráž, tak se napudrované šlechtičny v krajkových šatech neměli čeho bát. Hluboký okolní les láká dodnes k příjemných procházkách. Můžeme se toulat krásným okolím stejně jako kdysi Lichtenštejni a po výletě osvěžit tělo v Mlýnském rybníce. Písčitá pláž, svažující se znenadání do vody, je co by kamenem dohodil od zámečku. Škoda, že průzračný rybník prorůstá v létě sinicemi.

Appolon může být na svůj chrám hrdý. Bohův příběh vypráví plastický vlis, zdobící zdi budovy. Kromě antické báje znázorňují sochy amorety s Appolonovou lyrou a kvarteto Múz. Střecha zámečku sloužívala jako vyhlídka, jde odsud vidět třpytící se hladiny rybníků i drobné lichtenštejnské stavby, zahalující se v šumící listový okolních stromů.

Klíčová slova: Cestování, Architektura

Zobrazeno: 2068 ×

Váš komentář k fotografii

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
421581
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Pod touto fotografií se nenacházejí žádné záznamy.